Zelfgemaakte Ijssmelt Voor Trappen, Looppaden En Opritten

Trappen, looppaden en andere oppervlakken bedekt met glad ijs zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook ernstig letsel veroorzaken. U kunt proberen korrelige materialen zoals houtsnippers of kattenbakvulling te verspreiden om wat tractie te geven, maar het ijs zal niet worden verwijderd.

Dat betekent echter niet dat uw enige optie een dure chemische ijssmelt van het huis- en tuincentrum is. Je kunt ook natuurlijke producten gebruiken die je in je badkamer of keuken hebt om dezelfde taak te volbrengen.

Zout Is De Oude Stand-by

Zout is de meest kosteneffectieve en gebruikelijke methode om ijs te verwijderen, zonder dat u voor dure producten hoeft te betalen. 99 procent van het steenzout is natriumchloride, het meest gebruikte zout voor ontdooien. Het is een grovere vorm van keukenzout. Het smelt geen ijs, maar verlaagt eerder het vriespunt van water van 32 graden Fahrenheit tot ongeveer 15 graden.

Dat betekent dat het niet werkt bij extreem koud weer. Als je zout aanbrengt en de luchttemperatuur komt nooit boven de 15 graden, dan krijg je alleen maar zout ijs. Breng het echter aan als het 15 graden of meer is, en het zout zorgt ervoor dat het ijs sneller smelt dan het opnieuw kan bevriezen.

Bij temperaturen iets boven de 15 graden kun je het zout een handje helpen door heet water over het ijs te gieten terwijl je het zout uitstrooit. Het zout zorgt ervoor dat het niet bevriest door het ijs met het hete water te smelten.

Hoewel steenzout de meest voorkomende vorm is die op ijzige oppervlakken wordt gebruikt, kunt u ook tafelzout gebruiken. Tafelzout is eigenlijk effectiever dan steenzout omdat het een fijnere maling heeft die meer contact met het ijs mogelijk maakt. Zout raakt het ijs sneller aan, dus het zout moet meer zijn.

Tafelzout wordt niet vaak gebruikt, simpelweg omdat het duurder is dan steenzout. Tafelzout is goed als je maar een paar stappen hoeft te ontdooien.

Zout is veiliger dan veel producten die ijs smelten, maar als het vaak wordt toegepast, beschadigt het planten, corrodeert het metaal en zal het uiteindelijk ook beton beschadigen. Het is ook irriterend voor de voeten van huisdieren en kan residu achterlaten op schoenen. Gebruik het met mate en probeer het uit de buurt van uw gazon en tuin te houden.

Als alternatief kunt u ook Epsom-zout (magnesiumzwavelzuur) of suiker gebruiken. Deze zijn zachter voor oppervlakken en planten, maar minder effectief op ijs. U kunt de smeltsnelheid verhogen door eenvoudig deeltjes aan het bevroren ijs toe te voegen.

Isopropylalcohol: Eenvoudig En Efficiënt

Het smelt ijs op dezelfde manier als zout. Het vriespunt is echter lager dan water. Soms vindt u isopropylalcohol verkocht als ontsmettingsalcohol. Niet alle ontsmettingsalcohol bevat echter isopropylalcool. Zorg ervoor dat u het etiket controleert voordat u koopt.

Je kunt de kans verkleinen dat je alcoholijs weer smelt door een beetje afwasmiddel toe te voegen. Dit is het basisrecept voor zelfgemaakte alcoholmelt:

  • 1/9 liter heet water
  • 1 tl Dawn, Ivory of een ander biologisch afbreekbaar afwasmiddel
  • 1 el 70% isopropylalcohol

Heet water versnelt het smelten, wat vooral belangrijk is als de temperatuur onder het vriespunt daalt. U kunt de hoeveelheid verhogen tot 4 eetlepels voor dik ijs of bij zeer lage temperaturen. Een hoger percentage isopropylalcohol, zoals 91 procent, zal ook effectiever zijn.

Het gebruik van lauw water of te weinig alcohol bij vriestemperaturen kan resulteren in nog meer ijsvorming op uw loopbrug. Bij temperaturen boven het vriespunt kun je deze ontdooier echter alleen met water en ontsmettingsalcohol maken, al zal het iets minder effectief zijn.

Bietensap: Ice Melt From The Garden

Het klinkt misschien vreemd, maar bietensap kan echt helpen om je trappen en trottoirs ijsvrij te maken. Het Minnesota Department of Transportation was de eerste die afval van de verwerking van suikerbieten naar de industrie ging gebruiken voor het verwijderen van ijs, maar de praktijk heeft zich verspreid naar andere delen van de VS en Canada.

Wegen worden eerst voorbehandeld met pekel (zoutwater) en vervolgens wordt de bietenpulp aangebracht. De vriestemperatuur van de pekel wordt verlaagd door het bietensap, waardoor zout ijs kan smelten bij koudere temperaturen dan anders het geval zou zijn. Met deze aanpak kun je thuis minder zout gebruiken. Het blijft wel nodig voor je planten en het veroorzaakt minder schade aan je verharde oppervlakken.

Om je eigen natuurlijke ijs te laten smelten van pekel en bietensap, los je 1 1/2 kopjes zout op in 5 liter water. Giet er 227 g bietensap bij.

Houd er rekening mee dat bietensap vlekken kan maken op lichtere oppervlakken zoals beton. Omdat pekel nog corrosiever is dan steenzout, beperk je de hoeveelheid die je op je oprit of waar dan ook met je auto aanbrengt. Was het onderstel als u op met pekel behandelde oppervlakken rijdt.

Als je de ingrediënten voor een van deze ontdooiers niet kunt vinden, probeer dan haardas, koffiemalen of zand over de ijzige oppervlakken te verspreiden. Hoewel ze het ijs niet direct laten smelten, kunnen ze door hun donkere kleuren warmte absorberen, wat het smelten versnelt. Ze zullen je ook wat tractie geven.

Het smelten van het ijs van je trappen, stoep en oprit hoeft niet te betekenen dat je op een dure commerciële ontdooier moet gieten. U kunt een snelle en goedkope ijssmelt maken van ingrediënten in uw keukenkasten om ijs van verharde oppervlakken te verwijderen.